Nova pravila parkiranja

Bez autora
Sep 22 2011

Već od sledeće nedelje, na kioscioma u Beogradu moći će da se kupi karta za parkiranje koja važi 24 sata, po ceni od 1.870 dinara, i važiće za crvenu, žutu i zelenu zonu. Ovo je najvažniji deo Odluke o parkiralištima, koju su na jučerašnjoj sedici usvojili odbornici gradskog parlamenta. Na ovaj način se otklanjaju nedostaci dosadašnje prakse doplatnih karata, na šta je ukazao i Ustavni sud.Ovom odlukom ukida se doplatna karta. Ako korisnik nije platio korišćenje parking mesta, smatra se da se opredelio za korišćenje parkirališta u dvadesetčetvoročasovnom trajanju. Na osnovu toga mu kontrolor izdaje nalog za plaćanje dnevne karte.

Nova pravila parkiranjaVeć od sledeće nedelje, na kioscioma u Beogradu moći će da se kupi karta za parkiranje koja važi 24 sata, po ceni od 1.870 dinara, i važiće za crvenu, žutu i zelenu zonu.

Ovo je najvažniji deo Odluke o parkiralištima, koju su na jučerašnjoj sedici usvojili odbornici gradskog parlamenta.

Kako je obrazložio Goran Aleksić, član Gradskog veća, na ovaj način se otklanjaju nedostaci dosadašnje prakse doplatnih karata, na šta je ukazao i Ustavni sud.

– Ovom odlukom ukida se doplatna karta. Ako korisnik nije platio korišćenje parking mesta, smatra se da se opredelio za korišćenje parkirališta u dvadesetčetvoročasovnom trajanju. Na osnovu toga mu kontrolor izdaje nalog za plaćanje dnevne karte – objasnio je Aleksić.

Opozicija je kritikovala predložene promene smatrajući da je reč o pukim jezičko–lingvističkim izmenama.

– Doplatnu kartu zameniće dnevna karta, ali to neće rešiti problem sa kojim se vozači svakodnevno suočavaju. Potrebno je smanjiti cene parkiranja, jer su sadašnje udar na kućni budžet – rekao je Andreja Mladenović, odbornik DSS-a.

Na jučerašnjoj sednici usvojena je i Odluka o auto – taksi prevozu, na osnovu koje će biti lakše i efikasnije suzbiti taksiste koji se ogreše o korisnike usluga, u prvom redu tako što im pomoću nepropisno štelovanih taksimetara naplaćuju znatno veće račune. U takvim slučajevima, protiv taksista biće pokrenut sudski postupak.

– Kada gradska uprava dobije pravosnažnu sudsku presudu, taksisti čiji je prekršaj utvrđen biće oduzeta dozvola za taksiranje. Njegova firma, na osnovu koje je i prevozio putnike, biće izbrisana iz Agencije za privredne registre – objasnio je Dejan Mali, član gradskog veća zadužen za saobraćaj.

Amandmanom Gradskog veća, predviđeno je da taksista za vreme stajanja vozila na taksi stajalištu mora da sedi u automobilu ili da stoji pored njega. Ova mera je doneta kako bi inspekcija u svakom trenutku mogla da obavi nadzor i kontrolu rada taksista.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik